ecommerce.org
Underbar blå
475.00 kr 142.50 kr
Baserad på 2 recensioner.
Capri Bicolore
180.00 kr
Vit romantik
425.00 kr 148.75 kr
Baserad på 1 recensioner.
Parisienne
285.00 kr
Baserad på 1 recensioner.

Vad betyder orden?

Denier
Detta är nog i strumpsammanhang det vanligaste ordet. Antalet denier beskriver strumpans genomskinlighet, (renhet). Låg siffra/denier är genomskinligt tunn och hög siffra/denier är det motsatta. En strumpa med 10 denier benämns ultrasheer. Underbara, men du kan behöva ta hand dem eftersom fibrerna är ganska känsliga. 10-20 denier är den idag vanligaste tjockleken och för dagligt slitage är 15 denier en populär kompromiss mellan utseende och hållbarhet. 30 denier brukar benämnas semi-opaque (halvt ogenomskinliga) och helt ogenomskinliga ligger på 45-50 denier eller mer.

Denier appearance
Tillverkare använder ibland denna term för att indikera hur materialet ser ut på benet än vad som mer exakt är den sanna deniersiffran. Till exempel så kan ett tungt garn ge en tekniskt högre denier än vad det sedan vid användning ger sken av att vara. I produktbeskrivningar är termen användbar för utseendebeskrivning.

Formstickad (Fully fashioned)
Detta avser strumpor som stickas platt på gammeldags maskiner och sedan sys ihop med en äkta söm bestående av en eller flera trådar. Äkta formstickade strumpor är sällsynta men mycket eftertraktade. Cervin, Eleganti och Gerbe är några av de tillverkare som fortfarande använder sig av traditionella maskiner från 1950-talet.

Fransk häl
Även kallat "point heel", den del av hälen på en formstickad strumpa där den förstärkta delen smalnar av till en punkt.
Detaljen hjälper till att accentuera längd och form på benet.

Kubansk häl
Typ av häl på en formstickad strumpa där den förstärkta delen på baksidan är broderad, (pyramidformad) och övergår till en söm.
Ska inte blandas ihop med Fransk häl vilken smalnar av till en punkt

RTH = Reinforced heel and toe
Stockings som benämns RHT är i allmänhet gjord av 100 procent icke töjbart nylon. Strumporna har generellt en förstärkt häl och tå och ingen söm.
RHT stay-ups och strumpbyxor finns också, men den allmänna termen RHT regel gäller för stockings.

Reciprocated heel (häl)
Term vid stickning då en cirkulär stickmaskin gör en formad förstärkt häl. Maskinens rörelse omvandlas till en framåt, bakåt repetitiva rörelse - därav namnet. Processen samt maskinerna är dyrbara och har övergetts av många tillverkare.  Cervin och Gerbe är några av de som fortfarande använder sig av metoden.

Reinforced
Termen används för att beskriva delar av ett plagg som har förstärkts för att ge ytterligare hållbarhet.

Silikon topp
De flesta stayups har en topp bestående av ett elastiskt band med en insida av silikon. Strumpan stannar i läge genom en kombination av elasticitet i bandet och friktionen av silikon mot hud. Silikon blir förstört när det kommer i kontakt med bodylotion eller talk och då minskar friktionen vilket gör att strumpan hasar ner. Därför, om du bär stayups, använd inte fuktkräm där silikonet behöver grepp.

Voile
Ordet kommer från vävningsindustrin och används numera även inom stickning. Begreppet Torque används för en typ av behandlat vridet nylongarn, Voile är ett av dem. Detta garn passar utmärkt när en viss denier avses och ger en skir tunn yta. Skillnaden mot ett texturerat garn är elasticiteten samt plaggets återhämtning. Flera storlekar behövs där av för att få en bra passform.